2413023937 Ηφαιστου 35, Λάρισα playeducationlarissa@gmail.com

Αφήστε Το Παιδί Σας Να Παίξει Έξω Χειμώνα – Καλοκαίρι ! Υπάρχει Λόγος!

Αφήστε Το Παιδί Σας Να Παίξει Έξω Χειμώνα – Καλοκαίρι ! Υπάρχει Λόγος!

Αφήστε Το Παιδί Σας Να Παίξει Έξω Χειμώνα – Καλοκαίρι ! Υπάρχει Λόγος!

 

Σε μια εποχή γεμάτη οθόνες , βγάλε το παιδί σου να παίξει έξω !  Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πόσο χρόνο περνάνε σήμερα τα παιδιά παίζοντας έξω από το σπίτι, σε κήπους, αυλές και παιδικές χαρές, σε σχέση με το πόσο χρόνο περνάνε μέσα, μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόρασης; Το ποσοστό είναι δυσανάλογο και συχνά επηρεάζει ακόμη και το πώς αντιδρούν τα παιδιά κατά τις οικογενειακές εξόδους, όταν αντί για την παρέα συνομηλίκων τους αναζητούν το κινητό ή το tablet, προκειμένου να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια ή να παίξουν παιχνίδια. Την εικόνα αυτή συναντάμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και από παιδιά νηπιακής ηλικίας

Τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα, όταν παίζουν έξω!
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που παίζουν έξω αναπτύσσουν καλύτερα τις γλωσσικές δεξιότητες, είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς
Ο κόσμος που ζούμε αλλάζει και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο. Δώσε την ευκαιρία στο παιδί σας να μεγαλώσει περπατώντας στο δάσος, να έρθει σε επαφή με τα ζώα  να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο ή να παίξει με χώματα.

9  λόγοι που το παιχνίδι έξω κάνει καλό στα παιδιά

1. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό και κάνει τα παιδιά πιο χαρούμενα

Το εξωτερικό φως διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου που συμβάλει στη διατήρηση του δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένους. Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στη σύνθεση βιταμίνης D (γνωστή και ως “βιταμίνη του ήλιου”), που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές διεργασίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανάπτυξη των οστών.

2. Βελτιώνει τις αισθητηριακές ικανότητες: 

 Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν και τις 5 αισθήσεις τους –όραση- αφή – όσφρηση - ακοή και γεύση- για να μάθουν νέα πράγματα. 

3. Βοηθάει τα παιδιά να μένουν συγκεντρωμένα για περισσότερο: Τα παιδιά που παίζουν σε υπαίθριους χώρους είναι συχνά πιο περίεργα και είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με μία εργασία για περισσότερο χρόνο. 

4. Αναπτύσσουν δεξιότητες χρήσιμες για όλη τους τη ζωή: Το παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα παιδιά να μάθουν:

6. Συμβάλει στη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη: Το υπαίθριο παιχνίδι, που δεν βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, μαθαίνει στα παιδιά πώς να ακολουθούν μια σειρά, να μοιράζονται και να αναπτύσσουν καλή συμπεριφορά. Τα παιδιά που παίζουν έξω μπορεί να γίνουν πιο εφευρετικά και έχουν την τάση να εξερευνούν και να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο γύρω τους, βασιζόμενα στις δικές τους δεξιότητες.

7.Τα κάνει πιο ανθεκτικά. Τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα, σε περιβάλλοντα με ελεγχόμενη θερμοκρασία, όπου οι ανάγκες τους ικανοποιούνται στα λίγα βήματα που μεσολαβούν από το μπάνιο στο ψυγείο. Τo να νιώσουν πείνα χωρίς άμεση πρόσβαση σε τροφή, το να ντυθούν με τρόπο που θα προστατευτούν από το κρύο, ακόμη και το να πέσουν και να γρατσουνίσουν το γόνατό τους είναι καταστάσεις που βοηθούν στο να αυξηθεί η ανθεκτικότητά τους.

8. Τα παιδιά που περνούν περισσότερη ώρα παίζοντας έξω βελτιώνουν την όραση τους και μετρούν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης ή ανάπτυξης μυωπίας. Μια ομάδα ερευνητών παρατήρησε πως οι πιθανότητες των παιδιών να αναπτύξουν μυωπία έπεσαν στο 2% για κάθε επιπλέον ώρα που περνούν έξω κάθε βδομάδα.

9. Αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση: Η επαφή με τη φύση και τις αλλαγές που συμβαίνουν ανάλογα με την κάθε εποχή, παρέχουν στα παιδιά νέες εμπειρίες και ευκαιρίες μάθησης, όπως για τον κύκλο ζωής των φυτών. Ένα επιπλέον όφελος, είναι ότι κάθε παιδί που δένεται με τη φύση είναι ένας αυριανός ενήλικας που σέβεται και θέλει να προστατεύει το περιβάλλον. (Montessori Academy, “The Importance of Outdoor Play in Winter”,

“Το παιχνίδι είναι τόσο συνυφασμένο με την παιδική ηλικία, που όταν ένα παιδί δεν έχει την ευκαιρία να το ευχαριστηθεί, αποκόπτεται από ένα μεγάλο μέρος της παιδικότητάς του» Musselwhite

 

 

Από την Σταύρη Ιωάννα

Παιδαγωγός / Ιδιοκτήτρια Κέντρου Βιωματικής Εκπαίδευσης και Παιχνιδιού

Play Education Larissa

Πίσω