2413023937 Ηφαιστου 35, Λάρισα playeducationlarissa@gmail.com

Messy Play και Sensory Play !

Messy Play και Sensory Play !

Messy Play και Sensory Play !!
Το αγαπημένο αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει! 
9 χρόνια στο Play Education, δεν πέρασε χρονιά που να μην έχουμε ασχοληθει με το αισθητηριακό παιχνίδι. 
Με moto : "Oops we did it again ,Το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, Διεγείρει όλες τις αισθήσεις του παιδιού" συνεχίζουμε και παίζουμε με ουράνια τόξα από ρύζι ,με μακαρόνια που δεν τρώγονται αλλά παίζονται και πάνω από όλα με ρούχα που σίγουρα δεν είναι τα καλά μας :) 
Ας εξηγήσω όμως πρώτα τι  είναι Sensory Play :
Ένα από τα πιο αγαπημένα και φυσικά παιχνίδια των μικρών παιδιών είναι το αισθητηριακό παιχνίδι (sensory play), το οποίο αφορά οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει τη χρήση των αισθήσεων 

της αφής
της όρασης
της γεύσης
της όσφρησης
της ακοής 
και της κίνησης,
σε συνδυασμό με αισθητηριακά υλικά και εργαλεία. Σκοπός είναι το ελεύθερο παιχνίδι, η εξερεύνηση, η μάθηση και η θεραπεία. 
Σε έναν χώρο φτιαγμένο με βάση τις ανάγκες των παιδιών,  πειραματιζόμαστε, ακολουθούμε τα παιδιά στα παιχνίδια και στις εξερευνήσεις τους, χαλαρώνουμε και  απενοχοποιούμε το λέρωμα...γιατί μόνο όταν τα παιδιά βιώνουν, μαθαίνουν πραγματικά τον εαυτό τους και τον κόσμο τους!
To messy play είναι ακριβώς το ίδιο, μόνο που σε αυτό χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό «ανοιχτά» υλικά τα οποία μπορούν να λερώσουν πολύ παραπάνω τον περιβάλλοντα χώρο και το σώμα! Το Messy Play λοιπόν είναι 
«το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις… εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται, με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο» (Ελένη Οικονομίδου, 2015). 

Η Ελένη Οικονομίδου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, ιδρύτρια των ομάδων και των σεμιναρίων Messy, Sensory & Clay Play στην Ελλάδα και δημιουργός του χώρου Hehe Art, Play & Therapy στη Θεσσαλονίκη, μιλά σχετικά με την ανάγκη των παιδιών για ανέμελο, μη -κατευθυντικό αισθητηριακό παιχνίδι, και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε εμείς να το υποστηρίξουμε, αλλά και να το ξαναφέρουμε πίσω και στη δική μας ζωή. 

Μέσα από το αοσθητηριακό παιχνίδια:

Ξεκινήστε λοιπόν και λερωθείτε άφοβα ..κάνει καλό! 

 

Σταύρη Ιωάννα 

Παιδαγωγός 

Πίσω